Koulukoti

Sippolan kasvatuslaitos, kuva J. Kujala.
Sippolan kasvatuslaitos, kuva J. Kujala.

Koulukoti oli Sippolan hovissa ja on edelleen. Se on vanha kartano. Kun Suomi täytti 100 vuotta, kaikki Sippolan koulukodissa palvelleet eläkeläiset kutsuttiin juhliin. Siellä meni koko päivä, oli ihan mukavaa. Koulukodin nuoret kävi omaa kouluaan. Joskus ne karkaili välillä, välillä tuli radiossakin kuulutuksia kun olivat karanneet. Mutta aika nopeesti ne saatiin kyllä kiinni.

Mie olen ollut koulukodilla yli 30 vuotta töissä. Se oli ihan kiva työpaikka. Ja työporukka oli mukava. Henkilökunta asu siin koulukodin asuntolassa. Meil ol niin kiva yhteishenki siellä. Mie olin viimeseks niin kuin pesulan puolel töissä. Alun perin mies oli siel ensin töissä, sit ne pyys minua navetalle töihin. Minä sitten sanoin, että mie vaan olen vaikka kuukauden. Mut siit kuukaudest tulikin 30 vuotta. Mie menin sit pesulan puolelle töihin. Pesin poikien pyykit ja tein kaikenlaista siivousta.

Ja henkilökunnal ol lapsiakin aika paljon siellä. Ja meil oli aina yhteinen sauna keskiviikkona ja lauantaina. Naisten sauna ja miesten sauna erikseen. Johtajarouvaa myöten oltiin kaikki yhes saunassa. Seitsemältä mentiin ja yhdeksään asti oltiin, se meni niin ratevasti se aika siel. Se oli iso sauna ja siel seinällä luki: Kun soivat kiukaan mustat urut, unhoittuvat viikon surut. Se on jääny niin hyvin mieleen!

Siel ol iso kasvimaa ja puutarha, mutta lopuks oli pelkkä puutarha.

Mie olen koulukodilla käynyt usein. 

Koulukodin kasvimaalta sai ostaa kukkia ja kasviksia ja semmoista. Karjaa oli jonkun aikaa, sitten se loppui. Hevosiakin oli ja on vissiin vieläkin.

Siel oli paljon poikii siihen aikaan. Mutta nykyään siel on tyttöjäkin. Siihen aikaan ei ollu kun poikii.

Aina Itsenäisyyspäivän aattona oli oppilaiden asuntolan ikkunoissa kynttilät. Joka ikkunassa. Se oli kaunista.

Nyt koulukoti täytti 110 vuotta. 

Tässä yks pelottava juttu. Silloin kun olin koulukodin navetalla töissä, se oli yks sunnuntai-aamu. Mie menin vintille puottaa heiniä lehmille, hangon kanssa otin sieltä heinäkasasta ja hyvänen aika -sielt rupes kömpimään mies sielt heinäkasast! Ja minähän pelkäsin! Sinä hetkenä mie juoksin alas ja pistin oven hakaan ettei se pääsis sielt. Sit se tuli sielt alas ja katso taskusta ja siel oli Tampereen liikenneaseman lappu. Ja hän sano, ettei ymmärrä miten hän oli sinne joutunut. Eikä se koskaan selvinny! Mut se oli niin pelottavaa että! Se oli tietyst lämmitelly siellä. 

Kyllä koulukotilaisia saatiin Ruotilastakin kiinni, kun olivat karanneet.

Koulukodilla oli puutarha, sielt ostettiin kasviksia. Oli siel peltookin. Ja siel puutarhas kasvatettiin kaalia, vihanneksia.

Oli siel karjaakin, lehmiä. Pojat tappeli siel navetas.

Ja ne kävi ain järvillä siel Vehkalahden puolel. Hevosel ne meni ja ne leiriinty siel muutaman päivän ja tulivat taas takasin. Nelipyöräset kärryt oli hevosten perässä. 

Koulukodilla oli iso sali, jossa oli sitten jotain tilaisuuksia.

Juhlasali oli hieno. Siellä oli esimerkiksi Tamara Lundin konsertti joskus.

Koulukodin saunassa on tullut käytyä kylvyssä. 

Sippolan kasvatuslaitos, kuva J. Kujala.
Sippolan kasvatuslaitos, kuva J. Kujala.
© 2022 Muistoissa taikaa -mennyttä aikaa / Kymijoen Hoiva ry.  / Valtatie 10, 46900 Inkeroinen (Kouvola)          
Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita