Kaupat

Ummeljoella oli neljä kauppaa 1960-luvun alussa. Tässä kyläkirkon lähellä. Prihan kauppa, Kymenmaa ja kaks muuta. Ja vielä Rekolan kauppa kauempana. Keskikyläs päin oli Osuuskauppa ja Anjalaan päin oli viel joku kauppa.

Muistan kaupoista sen, kun olin yhtenä kesänä siinä Kokkosella töissä. Ja alkoivat sitten yhtenä aamuna kilpailemaan mainoksissa. Vuoron perään laittoivat ikkunaan mainoksen ja hintoja alas. Toinen meni taas ottamaan lapun pois ja laittamaan halvemman hinnan. Muutaman kerran vekslas niitä hintoja alas. 

Prihan kauppa ja Laarin kauppa oli aika lähekkäin. Rekolan kauppa oli vähän kauempana yhden talon alakerrassa semmonen pikkunen kauppa. 

Takamaalla oli Osuuskauppa.

Jotkut kävi vaan Kymenmaassa ja jotkut vaan SOK:n Osuuskaupassa ja jotkut taas suosi vaan yksityiskauppoja.

Myö käytiin Kymenmaassa ja siellä oli säästökassa. Ja mie säästin sinne rahaa polkupyörää varten. Mutta sitten oli niin kova inflaatio niin niillä rahoilla sai tuskin karkkipussia niillä polkupyörärahoilla!

Ja silloin ostettiin karamelleja sellaiseen pahvitötteröön ja niitä karamelleja voi ostaa yksittäin.

Ja silloin oli niitä punasia mansikkakaramelleja.

Yksityisiä kauppoja oli ainakin Kokkonen, Ristelä ja Prihan kauppa. Prihan kauppahan kulki ihan suvussa. Lopuks, kun se oli enää kesäsin auki, sitä taisi pitää jo kolmannen sukupolven edustajat.

Mie olen joskus hakenu Prihan kaupasta hapanleipää. Ne leipo sit siellä.

Prihan kaupasta tuli ihan kauppamuseo mieleen, kun sinne oli jätetty hyllyille vanhoja purkkeja jne.

Mut hapanleipä oli hyvää!

Ja hyvää kahviakin siellä oli! Kun pyöräili siitä ohi, ne keitti aina kahvit. Kesäsin siinä oli pieni pöytäkin pihalla. Ja kun ne näki, että sieltä tulee ne alko heti keittää kahvia.

Siel oli sit Sokoksen kauppa siinä välissä vielä, kun Ummeljoelta lähti siihen alaspäin.

Mie olin kerran Kokkosen kaupassa ja siinä oli koulu lähellä, niin koululaiset tuli siihen kauppaan. Sitten sieltä tuli kaks poikaa ja osti tupakkaa. Se pyys pienen askin bostonii se poika. Isä istu siel penkil ja tuli sieltä takaa ja sanoi, että osta koko aski! Kun oli poika tullut salaa ostamaan tupakkaa. 


© 2022 Muistoissa taikaa -mennyttä aikaa / Kymijoen Hoiva ry.  / Valtatie 10, 46900 Inkeroinen (Kouvola)          
Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita