Hirvelän hautausmaajuhlat

Hirvelän hautausmaajuhlat oli iso tapahtuma aikanaan. Ja on vieläkin. Mut ei siel enää käy ihmisiä niin kauan kuin ennen. Nuoret kävi katselemassa toisiaan, tytöt poikia ja pojat tyttöjä. Kyl siel löys moni pari toisensa. Siel oli aikaa haastella kuin tansseissa. Kun pappi saarnas niin sillä välin. Aikuiset oli siel kuuntelemas ja suurin osa nuorist aidan ulkopuolella.

Hautausmaajuhlat oli isot juhlat, ennen kuin tuli nää Inkeroisten ja Myllykosken hautausmaat. Hautausmaajuhlia vietetään vieläkin. 

Hautausmaajuhlissa oli jumalanpalvelus. Ja päiväjuhlassa luetaan niiden nimet, jotka on vuoden aikana sinne haudattu. Sit oli väliaika, sillon oli kahvit. Väliajan jälkeen oli yleensä joku maallikko puhumassa. Ennen vanhaan siel on ollu kuulemma kaks saarnaa. 

Hirvelän hautausmaalla oli sellanen esittelytilaisuus kerran, niin muistelivat sitte että kun oli 5000 ihmist siel hautausmaajuhlissa niin 3000 pulloo myytiin limonaadia. Ja sit siihen aikaan kun oli ihmisii niin kauan siellä, pappi muisteli sitä pitkän aikaa.

Myllykoskelaisetkin haudattiin ennen Hirvelän hautausmaalle. Kun ei ollut Välikankaan hautausmaata. Ne meni täältä asti hevosilla sinne Hirvelään.

Siinä suhteessa se 5000 ihmistä hautausmaajuhlissa ei ollut mahdotonta, kun Myllykoskeltakin ihmisiä oli tullut sinne. Sippolasthan ei niin paljon ois ollu mahdollistakaan tulla. 

Sit siel Hirvelässä on venäläisen lentäjän hautakin. Siel metsän reunassa. Nyt se on hyvin hoidettu.

Kirkkokuoro lauloi hautausmaajuhlissa.

Nuoriso istu kiviaidan päällä siel, selkä sinne muihin päin. Ne haasteli siel ja jutteli, mihin illal mennään. Hirveläs oli lava ja Sippolassakin.

Ne juhlat oli kerran vuodessa, heinäkuussa. 

Hautausmaajuhliin tehtiin talkoilla se kahvitarjoilu. 

© 2022 Muistoissa taikaa -mennyttä aikaa / Kymijoen Hoiva ry.  / Valtatie 10, 46900 Inkeroinen (Kouvola)          
Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita