Korvenkylän koulu

Korvenkylässä oli toiseksi vanhin kansakoulu. Ja muita kansakouluja ei Anjalan pitäjässä sillon ollu, siellä alko opetus vuonna 1879. Ja pääministeri Toivo Kivimäen isä oli siellä opettajana. 

Mie olen käyny kansakoulun siel Korvenkylässä.

Kuukaus ennen joulua olin siellä opettajan sijaisena. Olin 19-vuotias. Miesopettaja oli sairaslomalla. Ja mie olin siihen aikaan pienikokoinen pituudeltani ja muutenkin, niin ne oppilaat oli paljon pidempiä. Kolme viikkoo olin siinä opettajan sijaisena.

Mie olen saanu toisen palkinnon koulujen välisis hiihtokilpailuis tuol Korvenkyläs. 

Mie kävin Korvenkylän koulua niin koulujenväliset hiihtokilpailut pidettiin aina Anjalan koulun ympärillä.

Olen kuullu juttuja, kun Korvenkylän pojat kävi Anjalas kouluu. Ne kulki kävellen, ei ollu koulukuljetusta. Saatto vähän kastuu matkalla, jos sato tai oli lätäköitä. Sit ne oikas siitä Pasilan mäen kohdalta myllyn kautta, oli vähän jauhoissa sen jälkeen. Sit tervaruukkiin, sit ne sai tervaa vähän vaatteisiinsa. Sit ne meni kouluun! Sellasii oli koulumatkat sillon.

Sit koulun alapuolel ol sauna, jossa lauantaisin koulun johtajaopettaja sauno. Ja sit maanantaina alettiin siel keittää vellii koululle.

Sit siihen aikaan piti olla lautanen mukana. Kouluun vietiin lautanen mennessään. Ja mun sisko laitto eväspaperit pellin päälle kuivumaan ja seuraavana päivänä taas otti siitä.

Siihen aikaan ei isois perheis kaikilla ollu ees kenkiä. Mun mies on puhunu, että Junkkarilta kun ne tuli tänne kouluun niin ne meni seinän viereen, ja räystään alta kun paljain jaloin tultiin. Ei voinu lumen päällä kävellä. Ja nostel jalkaa seinää vasten, että vähän lämmitti se lämmin seinä. Yhdelle oli kengät, mutta iso perhe kun oli niin ei kaikille ollut.

Silloin on täytyny jakaa monot. Oli kahdeksan sisarusta ja yhdelle monot. Eikä lusikoita ja haarukoitakaan ollut kaikille. Piti syödä vuorotellen. 

Koululla oli ennen sellanen opettaja, joka opetti kai Sippolan koulussakin. Se otti omenan pöydälle ja laitto sen kahtia, tuli kaks osaa ja kun laitto palat yhteen, tuli yksi. Näin opittiin matematiikkaa.

Ja syksyllä kun haravoitiin niin piti ottaa kaikki tähkät talteen ja viedä kouluun. Niitä kanssa käytettiin.   

Korvenkylän koulu oli aika pieni. Opettajat asu siel molemmat ja keittäjän asunto oli yläkerrassa, vaikkei siel silloin keittäjää ollutkaan. Kaks opettajaa oli. Mun luokal oli kai kuus oppilasta. Naisopettaja opetti alakoulua ja miesopettaja yläkoulua. Ne oli pariskunta. 

© 2022 Muistoissa taikaa -mennyttä aikaa / Kymijoen Hoiva ry.  / Valtatie 10, 46900 Inkeroinen (Kouvola)          
Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita