Junnilan ranta

Inkeroisten uimapaikka v. 1958, kuva: L. Multanen
Inkeroisten uimapaikka v. 1958, kuva: L. Multanen

Tuolta ylimmästä on hypätty alas. Ja jalat eeltä piti hypätä, ei saanu hypätä pää eeltä. Eikä ois uskaltanukaan. 

Mie oisin uskaltanu, kun piti näyttää pojille. Mut joku vanhemmista tuli puuttumaan asiaan. 

Yhtiön uimaranta oli Junnilan ranta. Siellä uiminen päättyi, kun jokeen alettiin laskea mömmöjä ja uutta kartonkitehdasta alettiin rakentaa. Silloin se loppui siellä rannassa käynti.

Tehtaan rannaksi sitä kutsuttiin, Junnilan rantaa.  

Kaikki meiän mäen pojat ei aina tultu tänne Junnilan rantaan, muuta ku sillon ku siel oli uimakoulu. Normaalist mentii radan yli ja sinne Kymijoelle. Se oli aika vaarallist leikkii näin jälkeenpäin sanottuna, ku uppotukkii kellu siel ja katolt sukellettiin. Ja kylhän sielt muutamat kolhut tuli saatua ja yks poika siel liukastu ja sinne meni. Sellasii ikäviikin tapauksii oli, mut ihmeen vähän ihan hukkumatapauksii. Kun siel oli jostain viisvuotiaast asti käyty niin yleensä porukka siihen aikaan osas uida. Ne ketkä on hengissä. 

Puomit oli sitä varten, ettei tukit tulleet rantaan. Mut se oli hyvä raja uimareille. Siitä kun ui yli joen, ui ensin ensimmäiselle puolelle, sitten seuraaville puomeille ja sitten vastarannalle. Ja taas takasin. Siinä kehitty kyllä hyväks uimariks! Virtaus oli kova. Ja etenkin kun mennään Lauttarantaan päin, niin siellä oli tosi kova virtaus. Vähän joka paikas käytiin uimassa!

Mie oon käyny uimakoulussa tossa noin.

Siel miekin oon opetellu uimaan. Tyttökaverin kans seisottiin pitkään tuol hyppytornissa ylimmällä tasolla ennen kuin uskallettiin hypätä alas! Mut hypättiin!

Must ei koskaan tullu hyvää uimaria, kun oon viisvuotiaaks asunu sadan metrin päässä siit sillasta, Patosillasta. Ja meit aina peloteltiin sillä koskella, ei sinne saanu mennä. Myö oltiin niin lähellä sitä koskea.

Siellä uimarannalla pidettiin muuten joskus sellasia yleisötilaisuuksia, joissa oli Markus-setä vierailulla.

Se oli Junnisen ranta. Olen mie siel käyny! Nuoreen mieheen. Yks koira puri minuu kerran siel. Oli ajokoirii siin rannal yhes talos. Ja myös mentii katsomaa niitä ja sillon koira otti persuksista kiinni. Mentii vähän liian lähelle ja se hyökkäs sielt lattialta. Otti johonkin kiinni. 

Kymijoes on käyty uimassa. Ja siel on kuljettu. Uimakoulussa oltin joen rannalla.

Kymijoella käytiin kattomas isoja aaltoja!

Ja se on hyvä kalajoki.

Tukkien välissä on uitu kyllä!

Inkeroisten uimapaikan rannalla v. 1958, kuva: L. Multanen.
Inkeroisten uimapaikan rannalla v. 1958, kuva: L. Multanen.
© 2022 Muistoissa taikaa -mennyttä aikaa / Kymijoen Hoiva ry.  / Valtatie 10, 46900 Inkeroinen (Kouvola)          
Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita