Rabbelugn

Rabbelugnin kartanon suoralla oli hevoskilpailuita. Kartanost lähti koivukuja sinne maantielle, siit tuli kaks kilometrii. Yks hevonen kerrallaan juoksi suoraa, ei siinä enempää mahtunut. Mut vuorotellen juoksivat.

Siel Rabbelugnin kartanol oli hevossiittola aikoinaan.

Maamiesseuran pikkujoulut pidettiin aina Rabbelugnin kartanolla, ne oli silleen väleissä kyläläisten kanssa.

Siihen aikaan kun miehet oli ojittamassa meidän taloa, niin Rabbelugnilta kerrottiin, että miehet voi yöpyä siellä ojittamisen aikana. Kun siihen aikaan kaks-kolmekymmentä miestä oli ojittamassa, niin ne yöpy ja söi aina siinä talossa missä ne ojitti. Mutta nää tarjos, että voi yöpyä Rabbelugnilla. Ne oli silleen lähellä kansaa nää neidit.

Kartanon mailla on ollut myös Toivolan tila, hieman Kouvolaan päin. Ehkä 1920-luvulla, vankeja oli siellä. Kun vangit vapautui, niin niitä oli siellä viljelemässä ja töitä tekemässä.

Tuolta kartanon mailtahan löytyi se vanha lentokone. Se oli piilotettu sinne, kun Suomessa ei saanu siihen aikaan lentää.

Ja siellä kartanon keittiössä oli naruhissi! Siihen laitettiin alhaalla tavarat, vedettiin ylös ja vietiin tarjolle ruokasaliin. 

Ne neidit ei tykänny siitä Takamaan kartano-nimityksestä. Se tuli kai siitä, kun se oli aikasemmin ollut Anjalan kartanon takamaita. Mut ne ei tykänny siitä ollenkaan.

Joskus ne näki ratsailla siinä tien vieressä. Oli nimittäin kovii ratsastamaan.

Se oli ihan toimiva kylä aikoinaan.

Siihen aikaan 1940-luvun alussa ei ollut niin paljon taloja, mutta siinä koulun ympäristössä oli kyllä taloja.

Sodan aikana niitä pakkolunastettiin niitä maita siirtolaisille, silloinhan niitä tuli niitä taloja lisää. 

Just ennen sotia käytiin isän kanssa hevosta ostelemassa sieltä Rabbelugnista. Sitten sytty sota ja hevoset joutu sinne rintamalle. Siinä kävi onni ettei isä joutunu sitä hevosta maksamaan, kun ei ollut ehtinyt tulla vielä meille.

Kymijoen puolelta katsottuna se kartanorakennus on tosi kaunis. Kartanolla oli kauheen paljon rakennuksia. Hevosmaneesi, navetta, talli ja meijeri ja sitten oli torppareitten taloja. 

© 2022 Muistoissa taikaa -mennyttä aikaa / Kymijoen Hoiva ry.  / Valtatie 10, 46900 Inkeroinen (Kouvola)          
Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita